Startside

Salgshester

Avlshester

Ponniene

Trening av hester

Om oss

Om Island

Om islandshesten

Lenker

Kontakt oss:
pkolnes@online.no


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulur frá Eyrarbakka IS1969187180

Far: IS1966186660 - Héðinn frá Vatnagörðum (1. pr.)
Mor: IS1956286193 - Blíða frá Uxahrygg (1.pr. og 1.pr. for avkom)

Kulur er opprinnelsen til avlen bak Stall-K-Islandshester. Per "fant" Kulur gjennom Reynir Aðalsteinsson på Sigmundarstaðir. Kulur gikk da på Hofstaðir i Borgarfjörður. Han var 5 år da han kom til Norge og hadde  allerede flere avkom i på Island (52 registrerte). Noen av disse ble etter hvert avlshester og deres avkom igjen har vist seg på mange ovalbaner og flere hingster ble eksportert til Europa (Skarði frá Syðra-Skörðugili, nå i Nederland og Jarl frá Arnþórsholti, nå i Sveits). Særlig på Hofstaðir på Island er Kulurdøtrene mye brukt og 1. pr. hoppa Harpa etter Kulur har igjen gitt 3 hingster og 1 hoppe med 1.premie. harpadatteren har hittil gitt 2 1. pr. avkom. Sett ut fra at Kulur ble eksportert som 5-åring er hans avkom på Island imponerende.

I Norge ble Kulur en stor suksess, og en særdeles god investering for Per og Tone. Han ble far til mye over 100 hester og i mange år var det ikke mange finaler på ovalbanene uten at Kulur-blodet var til stede. Han viste seg å avle utmerkede ridehester og også noen særdeles gode avlshopper. Helt spesielle er helsøstrene fra Vikingstad som har Nös frá Vellir som mor: Hekla, Katla, Krafla og Askja. Disse hoppene har først og fremst vist seg frem på ovelbanene, både Hekla, Katla og Askja med EM/VM deltagelser. Som mødre har de også vist igjen og for oss har særlig Katla en spesiell plass. Katla, som vi fikk kjøpt etter at hun hadde gitt Trond Skogen både Inga og Kaia fra Frøvik, har vært en "gullhøne" for oss, med Hörður, Garún og Hetja som de store "gulleggene".

Som konkurransehest var Kulur i mange år en "stjerne". Han var jo først og fremst tølter og vant mange, mange tøltkonkurranser med Per i salen. Han var på det norske landslaget til EM hele 4 ganger (-75, -77, -79 og -81), med B-finaleplass i Danmark i 1979 som beste resultat. Som "pensjonist" ble han igjen sett på ovalbanen, da med lille Hilde i salen. Fra Hilde var 5 år, var Kulur hennes ridehest og beste kamerat og sorgen var stor da Kulur døde i 1990. Hilde, som var svært opptatt av både norrøn mytologi og indianere, trøstet seg med at Kulur kom til Valhall fordi han døde i kamp (mot gårdens nye hingst, Spænir) og at han skulle vandre i lyset siden han døde om dagen.