HOVEDSIDE

OM ISLAND

HISTORIE

GEOGRAFI

GEOLOGI

SPRÅK

SKOLE
OG
UTDANNING

KUNST
OG
KULTUR

SPORT
OG
FRITID

ØKONOMI
OG
NÆRINGSVEIER

STATEN
OG
POLITIKK

FOR TURISTER

KONSTRUKTØR

 

 


FOR TURISTER


Klikk på lenkene og flytt fram til de avsnittene du har lyst til å lese:

REYKJAVIK    DAGSTURER     RUNDT ISLAND   
DET ISLANDSKE INNLAND


Island har blitt mer og mer populært som feriested for både nordmenn og andre europeere. Også fra andre verdensdeler kommer folk for å se dette merkelige landet, først og fremst fra Amerika, men også fra Asia, da særlig fra Japan.
Det er utrolig mye spennende å oppleve for en utlending på Island. Først og fremst er det et vakkert land. Kanskje er ikke dette det første en tenker når en sitter på bussen fra flyplassen mot Reykjavik. Mil etter mil er det bare lavamark å se, mørk og trist. Men er det godt vær og lyst, kan en også mot nord se Snæfellsjökull heve seg over havet.
Turisten som kommer til Island har mye godt i vente.
På denne siden ligger de fleste bildene som småbilder (thumbnails) som du kan klikke i for å se dem i full størrelse.

REYKJAVIK
Byen er en severdighet i seg selv. Byen har mange flotte bygninger og skulpturer av kjente kunstnere finnes overalt i byen. Kunstgallerier og museer av forskjellige slag er lett å finne. Et fint bymuseum med gamle hus, Árbær, er lett å finne.

 arbaer.jpg (60589 bytes)

På fine sommerdager kan folk på bytur spille et slag sjakk med kjempebrikkene som stilles opp midt i byen.

 gateliv.jpg (71930 bytes)   laugardalur2.jpg (48924 bytes)   heitapotten2.jpg (57283 bytes)   sjakk2.jpg (58110 bytes)

 Tilbake til lenkene

DAGSTURER

En skal ikke reise langt ut av byen før naturen er uberørt og vakker. Fra Reykjavik kan en reise ut og komme seg til mange fine plasser i løpet av en dag.
Þingvellir er nå en fredet nasjonalpark og her kan en selv gå i Allmannagja, der islendingene gikk for å komme til det første Alltinget. Når en står og ser utover Þingvellir og Þingvallavatn, står en faktisk i den sprekken som deler Island litt mer for hvert år.

 thingvellir1.jpg (47062 bytes)   almannagja1.jpg (50176 bytes) 

Gullfoss er den mest berømte fossen på Island. ikke bare fordi den er så vakker, men også fordi fossen har en helt spesiell historie. I begynnelsen av vårt århundre ble det mulig å legge fossene i rør for å lage elektrisk kraft. Også Gullfoss var det noen som ville legge i rør, for fossen har store vannmasser og store krefter i seg. Sigriður, datteren på gården som eide denne delen av elva og fossen, kjempet mot staten og pengefolk for å bevare fossen. Sigriður vant kampen og Gullfoss kan ennå glede tusener av besøkende hvert år.

 gullfossommer2.jpg (43175 bytes)   gullfossvinter2.jpg (48486 bytes)
       
Geysir er en sprutende kilde som ligger i Haukadalur, ikke så langt fra Gullfoss. Geysir, som har gitt navn til alle andre sprutende kilder i verden er ikke levende lenger. Når den var aktiv, sprutet den 80 m opp i lufta. Nå er Geysir bare en liten vakker dam med et skummelt hull i midten. Men, lillebroren til Geysir spruter mange ganger hver dag. Strokkur heter han og har bare 30 m vannsprut. Strokkur og de mange "småspruterne" omkring er allikevel et spennende sted å besøke og om sommeren kommer mange fulle turistbusser til Haukadalur hver dag.

  strokkurliten2.jpg (62819 bytes)    strokkurhøy.jpg (15622 bytes)     strokkurliten.jpg (19157 bytes)     haukadalur4.jpg (56434 bytes)

  haukadalur2.jpg (69607 bytes)     haukadalspytt.jpg (48153 bytes)    haukadalur3.jpg (32558 bytes) 
  
Kerið. På veien fra Haukadalur mot byen Selfoss ligger et lite vulkankrater etter vulkanen Kerið. Krateret ligger bare noen meter fra veien. I bunnen av krateret er det en innsjø og et gammelt sagn sier at når vannet stiger i Kerið synker det like mye i Búrfellvatn i Grimsnes.

 kerid2.jpg (46761 bytes)    kerid.jpg (48066 bytes)

Skálholt er Islands første bispesete og ble grunnlagt i 1056 og fremdeles er dette et kirkested og skolesenter.
Hekla er Islands mest kjente fjell. Hekla er en vulkan og har hatt mange utbrudd også i våre dager. Hekla kan sees fra hele sørlandet nå det er god sikt.

 hekla2.jpg (51841 bytes)

Vikinghistorie. I den lille byen Hvolsvöllur på sør-Island har de laget et eget museum for bosettingen i vikingtida bygget på fortellingen om Gunnar på Hlidarende i Njåls saga.
Þorsmörk ligger ikke så langt fra Hvolsvöllur, en av Islands mange nasjonalparker. For å komme inn dette området må en krysse en farlig bre-elv og det beste er nok å bli med på en dagstur med spesialbygd buss. En kan også komme inn i Þorsmörk på hesteryggen, det er flere som tilbyr korte og lange rideturer i dette området.

 thorsmörk2.jpg (100488 bytes)     rosablomster.jpg (99538 bytes)     thorsmörk1.jpg (34172 bytes)    skogarfoss.jpg (31376 bytes)

Skógarfoss ligger på sørlandet, rett ved hovedveien når en kjører møt øst. Vestmannaøyene ligger utenfor kysten av sørlandet og dit kan en reise både med båt og fly. Hvis en velger å fly fra Bakka på sørlandet tar det bare 5 minutter å komme seg dit. Fra vinduet på det lille flyet har en en fantastisk utsikt over alle øyene og innover Islands kyst, fjell og isbreer. På Heimaey, den største øya i øygruppa, kan en grave i glovarm lavagrus og se allverdens vakre blomster bli dyrket midt i lavakrateret. Øyene har et rikt fugleliv og her kan en se hundrevis av de vakre Lundefuglene, sjøpapegøyene, på nært hold.

 lavahage.jpg (71213 bytes)    gateheimaey.jpg (60495 bytes)    husilava.jpg (77484 bytes)     lundefugler.jpg (70392 bytes)    

Mange av bygatene stopper brått i lava og ennå ligger hus halvveis begravd i lava som et minne om vulkan utbruddet i 1973.
Reykholt, som er stedet der Snorre Sturlasson bodde, kan en nå med en times kjøring fra Reykjavik mot nord. Her ligger Snorres varme badekulp godt bevart. På Reykholt ligger nå høyskole og kirke.

 hraunfoss2.jpg (64033 bytes)     snorresbadekulp2.jpg (68518 bytes)

Hraunfoss ligger litt øst for Reykholt. Her kommer ikke fossen fra noen synlig elv, men kommer rennende rett ut av lavaen.
Deildatunguhver er verdens mest vannrike varmtvannskilde og ligger i samme dalen som Reykholt. Vannet fra dette oppkommet er 100 grader varmt og blir ført i rør for å varme husene i to byer, Akranes og Borgarnes.
Tilbake til lenkene

RUNDT ISLAND
Reiser man litt lenger en dagsturer fra Reykjavik er mulighetene utrolige. Mange utenlandske turister og mange islendinger tar turen helt rundt Island. En sånn rundtur er omtrent 150 mil lang og tar selvsagt mange dager. Særlig hvis en vil stoppe opp ved alle severdighetene en kommer til. Her nevner jeg bare noen av de aller mest kjente, som ligger rett i nærheten av hovedveien:
Dýrholaey ved Vik, er en merkelig fjellformasjon ute i havet. Øya har et stort hull i seg som en tunnel.
Skaftafell er et fredet område med flotte muligheter for brevandring.
Svartifoss ligger i Skaftafell. Etter en halvtimes fottur ser en fossen som renner ned i vakre basaltformasjoner.

svartifoss2.jpg (94546 bytes)

Jökulsárlón er en innsjø som er fylt med store isfjell. Isfjellene er brudd av en bre-tunge av Vatnajökull. På denne innsjøen kan en ta båtturer med fører og faktisk plukke milliongamle isbiter opp fra vannet.

millionis.jpg (65822 bytes)     amfibiebåt1.jpg (45111 bytes)     jökulsarlon3.jpg (41146 bytes)     amfibiebåt2.jpg (36108 bytes)
Hallomstaðir på nord-øst-landet har en av de største skogene. Her har norske ungdommer hjulpet til med skogplanting i 60-åra.
Mývatn har en hel samling av steder som er verd å se. Først og fremst er vannet i seg selv og områdene rundt meget vakre og med et utrolig fugleliv. Så er det også de geotermiske områdene som ligger litt øst for vannet, Reykjahlið. Her kan en med litt forsiktighet gå helt inntil svovelkulpene og de fleste som besøker dette stedet føler seg nok nærmere helvete enn himmelen.
Goðafoss ligger like i veien vest for Myvatn.
Akureyri er "hovedstaden" på nordlandet. Også i denne byen kan en se vakre og spesielle bygninger og en spennende fiskebåthavn.
Skagafjördur er et av de rikeste landbruksområder på Island og mange av de mest kjente hesteavlsgårdene ligger her.

holarkirke.jpg (44415 bytes)     holaralteret.jpg (60881 bytes)    torvhusholar.jpg (37349 bytes)     torv3.jpg (79465 bytes)

Hólar er bispesetet i nord og i Holarkirken kan en se en nydelig, gammel utskåret og forgylt altertavle. På Holar kan en også se noen gamle torvhus som er godt bevarte.

glaumbær3.jpg (66535 bytes)    glaumbær1.jpg (33423 bytes)    glaumbær2.jpg (32260 bytes)
 
Glaumbær kan, som Holar, vise frem både en kirke og en gammel torvgård som er i den aller beste stand. De eldste husene på gården er fra 1850. Inni husene er det et bygdemuseum med en samling av mange fine, gamle ting.
Vatnsdalur på vestlandet, ikke så langt sør for Blönduos er en naturperle og her er det rike muligheter for jakt og fiske.
Tilbake til lenkene

Alle stedene som til nå er nevnt er lette å nå fra hovedveiene. Det er selvsagt mange flere steder som er fine å se enn de jeg har skrevet om her og ikke minst er naturen langs veiene flotte å  se uten at en navner navn på hvert sted. På veien langs øst-kysten er en innom mange dype og vakre fjorder og hele veien ligger det flotte fjell mot vest. På nordlandet og vestlandet må en kjøre over milelange fjellheier og her kan en risikere å møte både tåke og snøvær midt på sommeren. Er det fint vær derimot, er heiene en flott opplevelse.

hester2.jpg (33919 bytes)

DET ISLANDSKE INNLAND
Ønsker en å ta av fra hovedveien og krysse landet over Sprengisandur eller Kjölur må en ha en stor god terrenggående bil, litt godt mot og god tid. Til gjengjeld kan en oppleve det virkelig "ville" Island. Veien over Sprengisandur går fra Goðafoss i nord og til Hekla i sør. Veien over Kjölur går fra Blönduós i nord-vest og til Gullfoss i sør. Begge disse turene kan også gjøres til fots eller på hesteryggen hvis en har riktig god tid og god helse.
Tilbake til lenkene

God tur!