HOVEDSIDE

OM ISLAND

HISTORIE

GEOGRAFI

GEOLOGI

SPRÅK

SKOLE
OG
UTDANNING

KUNST
OG
KULTUR

SPORT
OG
FRITID

ØKONOMI
OG
NÆRINGSVEIER

STATEN
OG
POLITIKK

FOR TURISTER

KONSTRUKTØR

 

 


SPORT OG FRITID


Islendingene er et aktivt folk og har mange idrettsutøvere som har gjort det bra også utenfor landets grenser. Kortere arbeidstid, bedre økonomi og det at det er lettere å komme seg fra sted til sted, gjør at idretts og fritids aktivitetene  har økt de siste årene. Island  har mange og gode muligheter for dem som vil drive idrett. De aktivitetene som jeg skriver om her er bare noen av de mest populære tingene en islending kan være med på i fritida. Idrettsforbundet på Island har en egen side. Her kan du klikke deg inn på sidene til særforbundene (sérsambönd).


Klikk på lenkene og flytt fram til de avsnittene du har lyst til å lese:

FOTBALL   RIDNING    GOLF    SVØMMING     
BADEALEGG OG HEITAPOTTER     HÅNDBALL    FISKE og JAKT   SKISPORT   RAFTING   BREVANDRING


fotball.gif (14024 bytes)

FOTBALL
Fotball er den største idretten på Island og fotballklubber og fotballbaner finnes overalt. Fotballaktivitetene er organisert i serier sånn som i Norge og mennene spiller i 7 divisjoner med en elitedivisjon på topp. I denne eliteserien spiller 10 lag. Fotballklubben Iþróttabandalag Vestmannaeyja er idag på topp i denne serien.
I eliteserien for kvinner spiller 8 lag og med Knattspyrnyfélag Reykjavikur på topp.
Island har fostret mange gode fotballspillere og mange av disse er proffesjonelle spillere i utlandet. Mange norske fotballklubber har islandske spillere på laget eller islandsk trener.
Fotballklubbene på Island tar også godt vare på barn og ungdom og om somrene er det fotball-skoler rundt om i landet, bare i Reykjavik aktiviserer disse  hundrevis av barn.
Tilbake til lenkene

hoppeogføll.gif (3313 bytes)

RIDNING
Den nest største idretten på Island er ridning. På Island er det bare en eneste hesterase, Islandshesten, og denne hesten er først og fremst en ridehest.

hildeoghuginn.jpg (32315 bytes)     

Det finnes over 60 000 hester på Island. Islandshesten har 5 gangarter, skritt, trav, galopp, tølt og pass og konkurransene er delt inn i gangartskonkurranser og veddeløp. I utkanten av alle byer og tettsteder på Island er det egne stallområder med ridebaner og treningsområder. Disse stallområdene ser ut som norsk rekkehusbebyggelse og på ettermiddagene og i helgene samles folk her for å ri og stelle hestene sine. I det store stallområdet i Reykjavik, Viðidalur, står over 5000 hester oppstallet. Det er mange store ridestevner på Island og hvert 4. år har de hatt et kjempestort stevne som kalles Landsmót. Nå skal Landsmót arrangeres annet hvert år og neste gang er i Reykjavik i år 2000. Tusenvis av utlendinger reiser til Landsmót for å se på ridekonkurransene og for å treffe andre hestefolk. Mange hestefolk på Island lever av å temme og trene hester for andre og mange har også slike jobber i utlandet. Islandshester finnes i 19 land utenfor Island og disse er samlet i en internasjonal forening. Det er Verdensmesterskap for Islandshester hvert annet år og Iseandingene gjør det alltid bra her. Norge hadde VM i 1997. 
Mange turoperatører tilbyr rideturer både for trente og mindre trente ryttere. 
Tilbake til lenkene

GOLF
Golf har blitt en populær idrett på Island se siste årene. Flotte golbaner er bygget mange steder. Særlig spennende er kanskje banen på Vestmannaeyjar hvor spillerne går helt på kanten av Atlanterhavet og er omgitt av Lundefugler, stupbratte fjell og med vulkankrateret rett bak ryggen. Les mer om Golf på denne siden.
Tilbake til lenkene

SVØMMING
Svømming er selvfølgelig en stor idrett på Island hvor nesten hver eneste skole har sitt eget svømmebasseng, eller i hvert fall et i nærheten. Det blir drevet svømmeskoler for barn og det blir arrangert svømmekonkurranser hele året. 
Tilbake til lenkene

BADEANLEGG og HEITAPOTTER
Alle byer på island og de fleste skoler har badebasseng, ute, med varmt vann. Ikke bare svømmebasseng, men også mindre kulper med varmere vann. Disse kalles "heitapotter" og islendinger flest sitter i disse flere ganger i uka. Mange har heitapotter hjemme i hagen. Om vinteren sitter folk og varmer seg i potten før de går over is og snø på bakken for å komme inn i stua eller garderoben.

iheitapottin.jpg (20288 bytes)  

I Laugardalur i Reykjavik er det et stort badeanlegg med boblebad, rutsjebaner og fire heitapotter med forskjellig temperaturer.
Tilbake til lenkene

HÅNDBALL
I byene hvor det finnes store idrettshaller er det mange håndballklubber. Håndbalkampene spilles i serier som for fotball. Les mer om Håndball på denne siden.
Tilbake til lenkene

FISKE og JAKT
Island er et drømmeland for jakt og fiskeinteresserte. Bare reinsdyr og rev blir jaktet på av "store"dyr. Mest populært er fuglejakt og det blir mest jaktet på gås, fjellrype og ender.
Når det gjelder fiske er Island, akkurat som Norge, et land med lange tradisjoner for laks og ørretfiske i elvene. Det er ikke få elver som har navnet Laxá, som betyr Lakselv, og de bærer navnet sitt med rette. Men lakse-fisking er en dyr sport for alle som ikke eier sin egen elv, det koster rundt 20 000 norske kr. dagen for hver person å stå i en god lakseelv i den beste sesongen. Ikke mange islandinger har råd til dette, så laksefiskerne er som oftest rike utlendinger.
Men også i innsjøer og vanlige elver er det godt med fisk og mange turister kommer med fiskestang i bagasjen. Alt fskeutstyr fra utlandet må desinfiseres (renses) før det er lov å bruke det i de islandske vannene. Dette er for at det ikke skal komme fiskesykdommer inn i landet. 
Tilbake til lenkene

SKISPORT
Det er mange islendinger som liker å gå på ski og det er noen steder laget skitrekk som tar folk opp i fjellene i nærheten av byene. Noen steder er det også laget slalombakker og slalom og brettkjøring blir mer og mer populært. I nærheten av Den Blå Lagune (en kunstig innsjø med varmt vann) er det noen fine små bakker og her kan familiene ake og stå på ski hele dagen og så ta seg en varm dukkert ute, før de reiser hjem. 
Tilbake til lenkene

RAFTING 
Islands mange elvestryk innbyr til raftingturer for de modige. Flere og flere steder tilbyr nå rafting for turister og har du mot er det bare å møte opp, alt utstyr er inkludert i pakketurene som tilbys. 
Tilbake til lenkene

BREVANDRING
Også brevandring tilbys turistene som kommer til Island. Det er slett ikke ufarlig fordi været skifter så fort. Sommeren 1998 var det store oppslag i nyhetene om en gruppe med norske brevandrere som var blitt borte. Heldigvis ble disse funnet i god behold. Brevandring er farlig hvis det ikke er sammen med en erfaren fører som er godt kjent. På turiststedene i nærheten av de store breene er det mange tilbud om en tur på breen. En må huske på at slike breturer bare passer for folk med god kondisjon.
Det er også mulig for "slappfisker" å komme opp på breene, men da som passasjer på en snøskuter. Dette er en dyr, men uforlemmelig opplevelse. Her er adressen til noen som tar med folk opp på breen.
Tilbake til lenkene