HOVEDSIDE

OM ISLAND

HISTORIE

GEOGRAFI

GEOLOGI

SPRÅK

SKOLE
OG
UTDANNING

KUNST
OG
KULTUR

SPORT
OG
FRITID

ØKONOMI
OG
NÆRINGSVEIER

STATEN
OG
POLITIKK

FOR TURISTER

KONSTRUKTØR

 

 

OM ISLAND


Klikk på lenkene og flytt fram til de avsnittene du har lyst til å lese:

LAND og FOLK    ALDER    ARBEID    SPRÅK    PENGER     NAVN   
KIRKE    KULTUR    EN MODERNE STAT    TRANSPORT
NATUREN    DYRELIV


LAND og FOLK
Island er Europas  nest største øy og ligger midt mellom Norge og Amerika. På grunn av Golfstrømmen er det kjølige somre og milde vintrer, men ofte vind. Været skifter ofte og litt sludd om sommeren er like vanlig som varmegrader om vinteren. . Det har bodd folk fast på Island siden 1870 og nå bor det omtrent 270 000 mennesker der. Ikke i noe annet land i Europa har folk så god plass som på Island. Men folk kan ikke bosette seg hvor som helst. 79  % av landet består av isbreer, lavaørken og fjell der ingen kan bo. 20 % av landet er beitemark og bare 1% er oppdyrket land. Folk bor først og fremst langs kysten og de aller fleste bor i byene i sør og sør-vest. Mange utlendinger blir forskrekket når de ser at kledningen på gamle hus er malt bølgeblikk. På avstand kan det se ut som et vanlig trehus, men svært få hus på Island er kledd i tre. Trepanel må selvsagt importeres fra andre land og er dyrt. Veldig mange hus er bygget i betong og bølgeblikk både beskytter og "pynter" på den grå betongen. Under ser du bilde av Seyðisfjördur kirke som dekorativt er kledd i blå bølgeblikk.

seydisfjördurkirke.jpg (27474 bytes)       

Tilbake til lenkene

ALDER
Den islandske gjennomsnittsalderen er blant den høyeste i verden, 76 år for menn og 81 år for kvinner. Mannen du ser bilde av her, het Höskuldur Höskuldsson og han ble over 100 år. På bildet er han godt over 80 år og han red sine hester selv i mange år etter dette. (Bildet er tatt av Sigurður Sigmundsson)

höskuldur.jpg (27108 bytes)

Helseforholdene på Island er gode og det er ingen farlige epidemiske (smittsomme) sykdommer i landet.
Tilbake til lenkene

ARBEID
Så godt som alle islendinger som ønsker det, har arbeid. I 1997 var arbeidsledigheten 4,3%. Mange er fiskere eller bønder og mange arbeider i store industribedrifter. I byene og tettstedene er de fleste sysselsatt i varehandel og offentlig forvaltning. Island er et populært reisemål for turister og mange har turistnæring som sitt eneste arbeid eller i tillegg til noe annet. Les mer om næringsveier og turisme på egne sider.
Tilbake til lenkene

SPRÅK
Språket er islandsk og ligner på det språket vikingene snakket, som vi kaller gammelnorsk. Alle islandske barn lærer engelsk fra 5 klasse og dansk fra 6. klasse i grunnskolen, så det er ikke vanskelig for en nordmann å snakke med islendinger. Les mer om språket på språksiden.
Tilbake til lenkene

PENGER
Pengene på Island heter kroner akkurat som i Danmark, Sverige og Norge. Den islandske krona er i dag verd omtrent 1/10 av den norske. Mange synes at Island er et dyrt land å reise til fordi de fleste varene er litt dyrere enn i Norge. Men den vanlige islending klarer seg bra, rentene, skattene og avgiftene er litt rimeligere enn i Norge og det er liten arbeidsledighet. Arbeidsuka er litt lenger enn i Norge, 40 timer, og de fleste har 8 timers arbeidsdag. Det har vært stor byggevirksomhet på Island i 90-åra. Boliglån er billigere enn andre lån. Veldig mange bygger sitt eget hus og byene og tettstedene vokser stadig. Les mer om økonomi på økonomi-siden.
Tilbake til lenkene

NAVN
Alle islendinger har et islandsk navn, eller i alle fall et navn som kan bøyes etter de islandske grammatikkreglene. Akkurat som det islandske språket er også navneskikkene passet godt på. Navnene som brukes har lange tradisjoner og betydningen av navnene er viktige. Alle slags navn fra den norrøne tida (vikingtida) er i bruk ennå. Islendingene har ikke familienavn eller "etternavn". Det vi tror er etternavnet, Baldursson eller Baldursdottir er en forklaring på hvem de kommer fra. Jenter skifter derfor aldri navn når de gifter seg, de er selvfølgelig datter av Baldur uansett hvem de gifter seg med.  Telefonkatalogen på Island er ordnet etter navn og ikke etter hvem du er sønn eller datter av (selvfølgelig) og derfor må du lete på bokstaven J når du leter etter nummeret til Jon Baldursson.

telefonkatalogen.jpg (44566 bytes)    

Hvis en vil si fru eller herr til noen fordi de er veldig betydningsfulle, sier en "Fru Vigdis" eller "Herr Olafur", ikke Fru Finnbogadottir eller Herr Grimsson.
Tilbake til lenkene

KIRKE
Island har en statskirke som er Evangelisk Luthersk slik som i Norge. De aller fleste hører til statskirken. Det finnes også katolske kirker og andre mindre kirkesamfunn. Mange av kirkebyggene på Island er moderne og svært spesielle og forteller oss at islendingene er kreative, kulturelle og dristige. Et landemerke i Reykjavik er Hallgrimskirken som de brukte flere tiår på å bygge.
Tilbake til lenkene

KULTUR
Islendingene er kulturelle og ikke i noe annet land i verden gis det ut så mange bøker pr. innbygger som på Island. I forhold til innbyggertallet er det også mange betydningsfulle kunstnere innenfor alle kunstarter. Mange islandske kunstnere er verdenskjente i dag. Noen eksempler er Björk og Mezzo Forte blant musikere, Kjarval og Erro blant kunstmalere og Halldór Kiljan Laxnes blant forfattere. Les mer om dette på sidene om kunst og kultur.
Tilbake til lenkene

EN MODERNE STAT
Til tross for at islendingene tviholder på det opprinnelige språket sitt og er veldig opptatt av å bevare den gamle kulturen og sin egenart, så er de også veldig moderne. Dette kan vi se i mye av det de foretar seg. Vil du se det nyeste nye av klesmoter, sko og hårmoter, så reis til Reykjavik, på Island kan du se og høre det nyeste nye. Nesten alle motene dukker opp i Norge først etter et halvt års tid, tro det eller ei. Arkitekturen er etter norske forhold dristig og spennende. Mange offentlige bygg er tegnet av flinke arkitekter som tenker nytt. Når du kommer til Island med fly, lander du på den flotte Leif Eiriksson flyplassen og både bygget og kunstverkene utenfor er flotte å se.

egget.jpg (11399 bytes)

Oppå de store vanntankene i Reykjavik er det nå bygget en kuppel i glass og inni denne er det en restaurant som går sakte rundt, Perlan.

                     perlan2.jpg (16072 bytes)      

Kuppelen er opplyst av hundrevis av lyspærer og vanntankene er kledd i skinnende aluminium. De stygge, men nødvendige vanntankene er omgjort til et spennende bygg. Også i privat boligbygging kan vi se mange originale, og ofte vakre, hus. Det er hus som er skjult under torv og stein, det er hus som ligner på tønner som henger i skråningene og det er hus som er formet som igloer.
Tilbake til lenkene

TRANSPORT
Island har ikke jernbane eller trikk. Transporten av folk foregår med bil, båt, buss eller fly. Veiene mellom de store byene og mesteparten av veien som går rundt Island har asfalt. Veiene innover i landet er som oftest grusveier og mange av disse er lite brukt og dårlig vedlikeholdt. Særlig om vinteren kan det være farlig å begi seg ut på småveier, fordi  snøbrøyting ikke er vanlig sånn som i Norge. På Island venter en en dag eller to, så er snøen blåst vekk igjen. Mange av veiene i innlandet og fjellene er bare for terrengbiler.

fjellvei1.jpg (11750 bytes)      fjellvei2.jpg (12617 bytes)

Selv med store biler kan det være farlig å kjøre over fjellet fordi det ikke er broer over elvene. Men når det er vanskelig å komme seg fram med bil, er det til gjengjeld lett å reise fra sted til sted med fly. Island har mange flyplasser og mange flyselskaper som frakter folk innenlands.
Tilbake til lenkene

NATUREN
Den islandske naturen er skiftende; vakker, gold, frodig, vill og utrolig fargerik. De spennende steinformasjonene ser ut som om de er laget av billedhuggere. Fargene i svovelkilder, jord og fjell spenner over hundrevis av nyanser. Også den sorte sanden og de brune lavamarkene er spennende hvis en ser godt etter.

 torv.jpg (12075 bytes)     lavamose.jpg (11801 bytes)     hveravellir.jpg (7577 bytes)     fjellblomster.jpg (12993 bytes)        

Bitte små blomster klorer seg fast i "månelandskapet". I isbreer og glitrende vann speiler himmelen seg og alt blir skinnende blått. Hraunfoss, ikke så langt fra Reykholt hvor Snorre bodde, renner rett ut av lavaen og ikke ut av en elv som vi kan se.

hraunfoss.jpg (45074 bytes)   

For en fotograf med sans for detaljer er Island uttømmelig for motiver. Les mer om naturen på geografi og geologi sidene.
Tilbake til lenkene

DYRELIV
Island har ikke så mange store, ville pattedyr som vi har i Norge. Reinsdyr ble innført fra Norge på slutten av 1800-tallet og er det største landdyret. Rever finnes det også  mange av. Men særlig når det gjelder fugler er Island vel forsynt. Mange av fuglene lever i naturparkene. Særlig kjent er Mývatn, et vakkert og spesielt område i nord. Mývatn er lett å besøke, hovedveien går tvers igjennom området.
På Vestmannaøyene er det flotte fuglefjell midt oppi golfbaner og bebyggelse. Her vrimler det av "havets papegøye", Lundefuglen.
Kjører en rundt Island er det bare å ta ut mot haver, et lite stykke fra hovedveien, og fuglefjellene er lett å finne.
Tilbake til lenkene